Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Familie & Relatie

Rechtshulp bij vragen over scheiden, alimentatie, ondertoezichtstelling en meer.

Familie en relatie

Dit thema valt onder het personen- en familierecht. De meeste vragen die wij over dit thema krijgen gaan over alimentatie en kinderen. Onderstaand een korte uitleg van een aantal veel voorkomende juridische termen.

Alimentatie

Alimentatie is geld dat een onderhoudsplichtige moet betalen voor zijn ex-partner of kind (onderhoudsgerechtigde). Hoeveel een alimentatieplichtige moet betalen hangt af van wat de gerechtigde nodig heeft (behoefte) en wat de plichtige kan betalen (draagkracht). 

Wilt u weten of u recht heeft op alimentatie? Of denkt u dat u te veel alimentatie betaalt? Neem contact met ons op.

Erkenning, gezag en ouderschapsplan

Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan en u heeft minderjarige kinderen over wie u het gezag uitoefent, dan dient u een ouderschapsplan op te stellen. Wat is gezag, wanneer heeft u gezag en wat is een ouderschapsplan? Hieronder geven we een toelichting. 

Erkenning

Als u een kind erkent, wordt u wettelijk de ouder van dit kind. Dat betekent dat u een familierechtelijke band krijgt. U wordt elkaars erfgenaam en u moet uw kind onderhouden. Voor erkenning hoeft u niet de biologische ouder te zijn (verwekker). Een kind kan echter niet door meerdere ouders worden erkend. Sinds 1 april 2014 kan ook een lesbische zogenaamde meemoeder het kind van haar partner (biologische moeder) erkennen. Zo is het voor een lesbisch stel ook eenvoudiger om gezamenlijk gezag te verkrijgen.

Gezag

Als gezaghebbende ouder kunt u belangrijke beslissingen nemen over uw minderjarige kind. U kunt daarbij denken aan zaken als de schoolkeuze of medische ingrepen. Een moeder heeft bij de geboorte automatisch gezag over haar kind. Als u getrouwd bent geldt hetzelfde voor de vader het kind. Is dat niet het geval dan kunt u gezag aanvragen bij de kantonrechter, hiervoor is toestemming van de moeder vereist. Indien moeder haar toestemming niet wil verlenen, kunt u vragen of de rechter u mede het gezag wil verlenen. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. 

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een overeenkomst tussen gescheiden ouders waarin afspraken over de minderjarige kinderen worden vastgelegd. Het ouderschapsplan is in de wet geregeld en moet aan bepaalde vereisten voldoen. 

Meer informatie over Personen- en familierecht.  

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op. 
Bel ons op 0592-33 36 40, maak een afspraak
of bezoek onze spreekuren in Assen, Hoogeveen of Emmen.

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder