Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Exhibitieplicht: het opvragen van bewijs bij de wederpartij

maandag, 04 augustus 2014 09:22

Opvragen van bewijs bij wederpartij

Als u weet dat de wederpartij bewijsstukken heeft die uzelf bent verloren, dan kunt u van de wederpartij vorderen dat deze bewijsstukken worden overgelegd. Dit is geregeld in artikel 843b Rechtsvordering (Rv), de zogenaamde exhibitieplichtDe exhibitieplicht is recentelijk toegepast door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bij arrest van 29-07-2014.

Toepassing exhibitieplicht

Een werknemer wilde na beëindiging van het dienstverband aanspraak maken op achterstallig loon. Hij wist echter niet meer exact hoeveel uren hij had gewerkt. De urenbriefjes die hij bijhield leverde hij in bij zijn werkgever. Hiervan maakte hij geen kopie.

Om zijn vordering te kunnen bepalen vorderde de werknemer dat de werkgever de urenbriefjes zou overleggen. De werknemer wist dat de werkgever deze briefjes in de administratie bewaarde. De werkgever was van oordeel dat de urenbriefjes niet afgegeven hoefden te worden. Het was immers niet zijn verantwoordelijkheid dat de werknemer de briefjes niet meer had. “Dan had hij maar een kopie moeten maken.”

Het Hof denkt hier anders over. Zij is van oordeel dat de werknemer op basis van 843b Rv afgifte kan vorderen van de werkbriefjes en wijst de vordering toe. 

Vraag een advocaat van Rechtshulp Advocaten om advies

Als u derhalve weet dat de wederpartij over bewijsstukken beschikt die u niet heeft (843aRv) of bent verloren (843b Rv). Laat u dit dan niet weerhouden om voor uw rechten op te komen. Op basis van de exhibitieplicht kunnen deze stukken zowel buiten als in rechte worden gevorderd. Het is evenwel verstandig om hiervoor contact op te nemen met een advocaat van ons kantoor.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Jeroen Kanning, advocaat bij Rechtshulp Advocaten. Hij is telefonisch te bereiken via 0592-333640 en per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder