Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Faillissement als dwangmiddel

donderdag, 08 mei 2014 16:21

Het komt regelmatig voor dat een vordering lastig te incasseren is. Zelfs bij een positief vonnis en na inschakeling van de deurwaarder. De wet geeft de schuldeiser in zo’n situatie de mogelijkheid om het faillissement van de schuldenaar (niet-betalende wederpartij) aan te vragen. Dit blijkt in de praktijk een sterk (druk-)middel te zijn. Veel schuldenaren willen immers voorkomen dat ze failliet worden verklaard.

Procedure

De procedure begint met het opstellen van een verzoekschrift, waarmee wordt verzocht het faillissement uit te spreken. Het verzoekschrift dient door een advocaat te worden opgesteld. De rechtbank bepaalt vervolgens een datum voor de behandeling ter zitting en roept de schuldenaar per aangetekende brief op. Ondanks deze brief van de rechtbank is het verstandig om een deurwaarder in te schakelen om het verzoekschrift aan de schuldenaar af te geven (te betekenen). Gebeurt dit niet en de schuldenaar verschijnt niet ter zitting, dan wordt er een nieuwe datum bepaald en dient de schuldenaar alsnog door de deurwaarder te worden opgeroepen.

Duur

Normaal gesproken wordt het verzoek binnen twee tot vier weken ter zitting behandeld. Verschijnt de schuldenaar niet, en de schuldenaar is correct opgeroepen, dan wordt het faillissement direct uitgesproken. Als de schuldenaar verschijnt en de vordering erkent, is het mogelijk dat de rechtbank, op verzoek van partijen, de zaak met een aantal weken aanhoudt, zodat er alsnog een betalingsregeling getroffen kan worden. Er kan binnen een periode van maximaal acht weken, maximaal vier keer om aanhouding worden verzocht.

Pluraliteit (steunvordering)

Uiteraard is het ook mogelijk dat de schuldenaar de vordering betwist. Als er nog geen onherroepelijk vonnis is en het verweer is aannemelijk, dan is de kans groot dat de rechtbank het faillissement niet uitspreekt. Het is namelijk niet de taak van de faillissementsrechter om een inhoudelijk oordeel te geven over de kwestie. Dit is eventueel aan de rechter in een civiele procedure. Ook dient er een concrete steunvordering te zijn. De wet bepaalt dat er minimaal twee vorderingen onbetaald moeten blijven, waarvan tenminste één vordering ook daadwerkelijk opeisbaar is (pluraliteit).

Proceskostenvergoeding

Als de wederpartij geen of onvoldoende verweer heeft gevoerd, wordt het faillissement uitgesproken en er wordt een curator benoemt. De kosten van de faillissementsaanvraag zijn preferent. Dat betekent dat er bij de afwikkeling van het faillissement overgegaan wordt tot vergoeding van deze kosten. Er dient natuurlijk wel voldoende geld aanwezig te zijn om deze kosten ook daadwerkelijk te kunnen voldoen. Voor werknemers kan het soms voordeling zijn om een faillissement aan te vragen, als er geen loon meer wordt betaald. Het UWV kent hiervoor namelijk een speciale regeling, indien het faillissement wordt uitgesproken.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit item, dan kunt u contact opnemen met mevrouw mr. D.R. (Karin) Kamps (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
 

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder