Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Kindgebonden budget niet in mindering op behoefte bij kinderalimentatie

vrijdag, 09 oktober 2015 15:55
kindgebonden budget kinderalimentatie

De Hoge Raad heeft zojuist bepaald dat het kindgebonden budget niet in mindering gebracht dient te worden op de behoefte van het kind. Dit kon er in de praktijk toe leiden dat er geen alimentatie betaald hoefde te worden, terwijl er wel draagkracht was.  

Kindgebonden budget

Deze ongewenste situatie is ontstaan na invoering van de Wet Hervorming Kindregelingen op 1 januari 2015. Hierdoor zijn de alleenstaande oudertoeslag en alleenstaande ouderkorting vervangen door de zogenaamde alleenstaande ouderkop, wat onderdeel is van het kindgebonden budget. In sommige gevallen heeft dit tot een aanzienlijke verhoging van het kindgebonden budget geleid.

Bijvoorbeeld: Als een kind een behoefte had van € 150,-- per maand en er werd voor meer dan € 150,-- aan kindgebonden budget ontvangen, dan hoefde er geen alimentatie betaald te worden. Ook al had de alimentatieplichtige voldoende draagkracht. In de praktijk werden de kosten van de kinderen dus gedekt door de overheid. 

Kindgebonden budget niet in mindering op behoefte

De Hoge Raad heeft nu bepaald dat het kindgebonden budget niet in mindering gebracht dient te worden op de behoefte, maar dat op een andere wijze rekening gehouden dient te worden met het kindgebonden budget. Namelijk door dit mee te nemen in de draagkracht van de alimentatiegerechtigde. Zij volgt hiermee het advies van de advocaat-generaal. 

Wat betekent dit in de praktijk

Als in uitspraken (beschikkingen) uitgegaan is van de oude berekening, dan kan om herziening worden gevraagd. Dit belang zal al snel aanwezig zijn bij de alimentatiegerechtigde. Door de 'oude' berekening werd hij/zij immers benadeeld. Dit kan wel oplopen tot ruim € 4.000,-- per jaar. 

Mocht u vragen hebben over dit onderwerp of andere vragen op het gebied van personen en familierechtdan kunt u contact opnemen met advocaat Ben Soppe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of advocaat Jeroen Kanning Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. U mag natuurlijk ook telefonisch contact opnemen op 0592-333640. 

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder