Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015

donderdag, 11 december 2014 09:31

Er komt een nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vanaf 1 januari 2015 is uw gemeente verantwoordelijk voor langdurige zorg. Door de nieuwe Wmo herzien veel gemeenten hun beleid, dat kan consequenties hebben voor de zorg die u ontvangt. Wordt u geconfronteerd met de gevolgen, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Echtpaar Dantumatil behoudt recht op hulp

Onlangs heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland in Groningen bepaald, dat gemeente Dantumadeel de huishoudelijke hulp aan een ouder echtpaar niet met ingang van 1 januari 2015 mag beëindigen. 

Gevolg Nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Het echtpaar had bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente dat de huishoudelijke hulp met ingang van 1 januari 2015 een algemene voorziening wordt, waardoor de huishoudelijke hulp komt te vervallen. Dit ten gevolge van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning die per 1 januari 2015 in werking treedt (de Wmo 2015). 

De voorzieningenrechter heeft op de zitting echter vastgesteld dat de gemeente zich niet baseert op de WMO 2015, maar op de nu nog geldende WMO 2007. Verder kwam naar voren dat de gemeente de huishoudelijke hulp als ‘algemeen gebruikelijk’ beschouwt.

Huishoudelijke hulp behouden

De huishoudelijke hulp kan op basis van de Wmo 2007 in beginsel worden beëindigd, als er iets is gewijzigd. Daarbij valt vooral te denken aan de omstandigheden waarin de betrokkene verkeert. De gemeente had de huishoudelijke hulp daarom niet mogen stopzetten zonder nader onderzoek te verrichten naar onder meer de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het welbevinden van het echtpaar. Uit niets blijkt dat de persoonlijke omstandigheden van het echtpaar na het laatste onderzoek in 2012 zijn verbeterd. 

Daarnaast heeft de gemeente de huishoudelijke hulp nooit eerder als algemeen gebruikelijk aangemerkt. Op grond van de jurisprudentie moet de gemeente dan bovendien beoordelen of een voorziening ook in het specifieke geval van de betrokkene algemeen gebruikelijk is. Dat heeft de gemeente niet onderzocht.

Bron: Persbericht rechtspraak.nl

Voorlopige voorziening

De uitspraak van de rechtbank Groningen is geen einduitspraak. Het betreft een voorlopige voorziening. Dit betekent dat de uitspraak van de rechtbank het besluit van de gemeente schorst tot zes weken na bekendmaking van de beslissing op bezwaar. Tegen de uitspraak van de rechtbank, de voorlopige voorziening, kan geen (hoger) beroep ingesteld worden. Mocht de beslissing op bezwaar negatief uitpakken voor de betrokkenen dan kunnen zijn beroep instellen bij de rechtbank. Eventueel hoger beroep kan ingesteld worden bij de Centrale Raad van Beroep. 

Hulp van advocaat bij Wmo 2015

Momenteel zijn er veel gemeenten die als gevolg van de nieuwe WMO hun beleid herzien. Wordt u geconfronteerd met deze gevolgen en wilt u hier hulp bij, dan kunt u contact met opnemen met advocaat Karin Kamps via 0592-333640/k.kamps@rechtshulpadvocaten. Zij is gespecialiseerd in WMO zaken. 

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder