Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Ook recht op omgang zonder nauwe persoonlijke betrekking

woensdag, 16 juli 2014 17:30

Nauwe persoonlijke betrekking

Om een omgangsregeling af te dwingen bij de rechtbank dient er in beginsel sprake te zijn van een nauwe persoonlijke betrekking tussen het kind en de meerderjarige die om omgang verzoekt. Dit staat beschreven in artikel 1:377a lid 1 van het Burgerlijk Wetboek. De Rechtbank Den Haag heeft op 4 april 2014 bepaald dat er ook recht op omgang kan zijn als er geen sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking.

Family Life

Voor wat wordt verstaan onder een nauwe persoonlijke betrekking wordt aansluiting gezocht bij het begrip ‘family life’ wat is beschreven in artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Het is onvoldoende om als verwekker van een kind te stellen dat er sprake is van family life, hiervoor dienen er bijkomende omstandigheden te zijn. Zo kan regelmatig contact tussen meerderjarige en kind aanleiding zijn om te spreken van family life. In essentie moet er sprake zijn van een band tussen meerderjarige en kind.

Moeder frustreert omgang


Wat nu als de moeder de omgang frustreert, zodat vader nimmer een band heeft kunnen opbouwen met zijn kind. Daar was sprake van in onderhavige zaak van de Rechtbank Den Haag.

Kort voor de geboorte van hun kind wordt de relatie tussen de ouders verbroken. De moeder krijgt een nieuwe partner die het kind erkent. Ondanks pogingen daartoe lukt het vader niet om contact te onderhouden met zijn kind, doordat moeder dit niet wil.

De vader stapt in 2008 voor het eerst naar de rechter om de erkenning te vernietigen en een omgangsregeling af te dwingen. De Rechtbank Den Haag bepaalt op 18 augustus 2008 dat er geen sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking tussen vader en kind. Er is immers nimmer contact geweest tussen beiden.

Artikel 8 EVRM

Vader gooit het ditmaal over een andere boeg en stelt dat er sprake is geweest van ‘intended family life’. Vader stelt dat hij vanaf het moment van zwangerschap heeft aangegeven de vader te willen zijn van het kind en dat er door het handelen van moeder sprake is van schending van zijn privéleven. Doordat hij zijn kind niet ziet wordt wordt hij privé geschonden.

De Rechtbank Den Haag refereert naar een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM) d.d. 21 december 2010. Hierin heeft het Hof bepaald dat het voornemen tot ‘family life’ ook valt onder de reikwijdte van het in artikel 8 EVRM beschermde recht op een privéleven. Volgens het EHRM kan er bij een intentie tot family life al sprake zijn van 'family life', maar in ieder geval heeft de verwekker recht op bescherming van zijn privéleven.

De Rechtbank komt tot de conclusie dat zij over onvoldoende informatie beschikt om te oordelen of er sprake is van een schending van het privéleven van de man. Zij geeft de Raad voor de Kinderbescherming de opdracht om haar te rapporteren en adviseren en houdt de zaak aan. Wij blijven de zaak met interesse volgen.

Herkenbaar? Vragen?

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze uitspraak of mocht u zelf in de situatie verkeren dat u geen omgang/contact heeft met uw kind(eren), neem dan contact met ons op. Dit kan op nummer 0592-333640 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder