Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

woensdag, 19 oktober 2016 09:00

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet bij hun ouders woonden. Sinds eind 2011 bestaat een extra voorwaarde, namelijk dat de student ook daadwerkelijk moet wonen op het adres waar hij ingeschreven staat bij de gemeente. Dit mag uiteraard niet het adres van de ouders zijn. In het verleden kwam het regelmatig voor dat de student elders stond ingeschreven, maar gewoon thuis woonde.

Controle

DUO controleert of de student daadwerkelijk woont op het ingeschreven adres. Als een student niet aan de voorwaarden voor een uitwonendenbeurs voldoet, leidt dit tot een terugvordering van het verschil tussen de uitwonendenbeurs en de thuiswonendenbeurs. Bij de terugvordering wordt er op grond van een wettelijk vermoeden van uitgegaan dat de student de uitwonendenbeurs vanaf zijn laatste overschrijving bij de gemeente ten onrechte heeft ontvangen. Door dit wettelijk vermoeden kan deze terugvordering behoorlijk oplopen. Stel een student staat vanaf 1 september 2013 op een ander adres dan zijn ouders ingeschreven, maar op 1 juli 2016 wordt geconstateerd dat er geen recht bestaat op een uitwonendenbeurs, dan wordt er dus teruggevorderd over de periode 1 september 2013 tot 1 juli 2016. Het verschil tussen een uitwonendenbeurs en een thuiswonendenbeurs bedraagt al gauw € 200,- per maand. Dit leidt dus tot een forse terugvordering.

Boete

Daarnaast kan DUO ook een boete opleggen. Die boete is maximaal 50% van het totale bedrag dat wordt teruggevorderd. Ook hier kan het dus om forse bedragen gaan.
De Centrale Raad heeft recentelijk in een aantal uitspraken van 1 juni 2016 uitgelegd hoe een passende boete moet worden vastgesteld. Als uitgangspunt telt het maximale boetepercentage van 50%. Als er sprake is van verminderde verwijtbaarheid, dan wordt dit percentage naar beneden bijgesteld.

Daarbij mag de minister het maximale boetepercentage als uitgangspunt hanteren. Als de student verminderd kan worden verweten dat hij niet aan de voorwaarden voldeed, moet een lager percentage als uitgangspunt worden genomen. Door het wettelijk bewijsvermoeden dat bij de terugvordering geldt, er wordt teruggevorderd vanaf het moment van de laatste adreswijziging bij de gemeente, heeft de Centrale Raad bepaald dat in boetezaken deze periode tot twaalf maanden begrensd mag worden. Dit heeft er ook mee te maken dat de student tegenbewijs mag leveren, maar dat dit niet makkelijk te leveren is. De student is door de wet qua bewijsrecht in een lastige positie gedrukt en de Centrale Raad heeft dit enigszins verzacht door deze uitspraak. Alleen als er aanvullend bewijs is dat de student langer dan 12 maanden niet op het ingeschreven adres woont, dan mag de boete berekend worden over een langere periode.

Zowel voor een terugvorderingsbesluit als voor een boetebesluit geldt dat er binnen zes weken bezwaar kan worden ingesteld. Aangezien het om forse bedragen gaat en de rechtspraak de laatste jaren een gunstige ontwikkeling laat zien, is het verstandig om (tijdig) bezwaar in te dienen. Advocaat Karin Kamps kan u hierin bijstaan.

Uitspraken Centrale Raad van Beroep d.d. 1 juni 2016: ECLI:NL:CRVB:2016:1877 en ECLI:NL:CRVB:2016:1878

Voor meer informatie of rechtsbijstand in studiefinanciering zaken, kunt u contact opnemen met Karin Kamps (advocaat) via 0592-333640 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder