Stationsstraat 29 A in Assen | 0592 33 36 40

Zieke werknemer is niet verplicht gehoor te geven aan oproep werkgever

dinsdag, 20 mei 2014 14:09

Een zieke werknemer is niet verplicht om gehoor te geven aan een oproep van de werkgever om te bespreken of een arboarts moet worden ingeschakeld. Inschakeling van een arbodienst of een gecertificeerde bedrijfsarts is namelijk verplicht op grond van art. 13 en 14 Arbeidsomstandighedenwet, zo bevestigde de Rechtbank Amsterdam in haar uitspraak op 4 februari 2014.

Casus

Een kraamverzorgster verzoekt haar werkgever na een operatie een arboarts in te schakelen voor haar re-integratie. Werkgever stuurt haar vervolgens een e-mail dat zij bij hem moet komen om de situatie te bespreken. Als werkneemster aandringt op een bedrijfsarts dreigt werkgever zelfs het loon in te houden als zij niet bij hem verschijnt. Volgens werkgever duurt het herstel van een dergelijke operatie maximaal zes tot acht weken. Werkneemster zit al vier maanden thuis en wordt daarom op kantoor verwacht.

Ontslag op staande voet

Werkneemster laat weten dat zij van haar huisarts en specialist het advies heeft gekregen om totale rust te nemen, zodat zij niet op het gesprek zal verschijnen. Daarop besluit werkgever haar op staande voet te ontslaan.

Kantonrechter

Hierop stapt werkneemster naar de kantonrechter. Werkneemster heeft bij herhaling en met klem verzocht om inschakeling van een arboarts, nadat zij zich had ziek gemeld. Zij heeft zelfs aan werkgever bericht dat de arboarts toestemming kreeg om met haar specialist (gynaecoloog) contact op te nemen, als ook dat zowel haar huisarts en gynaecoloog haar absolute rust voorschreven. Het gaat niet aan, en is in strijd met het goed werkgeverschap, dat de werkgever een werknemer dan toch verplicht om eerst bij de directeur van het bedrijf langs te komen om te bespreken of inschakeling van een arboarts wel nodig is. Bovendien is inschakeling van een arbodienst of een gecertificeerde bedrijfsarts door de werkgever verplicht op grind van artikel 13 en 14 arbeidsomstandighedenwet, aldus de kantonrechter.

Geen uitzondering

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een werkgever zelf wil controleren of een werknemer in staat is zijn werkzaamheden te verrichten. Een werkgever is echter geen medicus. De arbodienst dan wel bedrijfsarts beoordeelt of een werknemer arbeidsongeschikt is en adviseert over de re-integratie. De werknemer hoeft geen medische informatie aan zijn werkgever te verstrekken. De werknemer is slechts verplicht informatie te verstrekken die nodig is om een plan van aanpak op te kunnen stellen. 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of een ander arbeidsrechtelijke kwestie, neemt u dan contact op met mr. Kanning (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of mr. Kamps (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rechtshulp Advocaten
Stationsstraat 29 A
9401KW Assen
 

Rechtshulp nodig?

Bel ons op 0592 33 36 40

Bezoekadres
Stationsstraat 29 A
9401 KW Assen

Openingstijden
Van 9:00 tot 17:00 uur

Tel 0592 33 36 40
Fax 0592 31 71 96

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Algemene voorwaarden & Disclaimer
Google+ pagina

Nieuws

»STUDIEFINANCIERING: boete vanwege een ten onrechte ontvangen uitwonendenbeurs.

Tot eind 2011 hadden studenten recht op een uitwonendenbeurs op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) indien zij niet…

Lees verder

»Bezwaar maken tegen ingangsdatum AOW

In 2013 is door de wetgever een stapsgewijze verhoging van de AOW-­leeftijd ingevoerd. De AOW­-leeftijd gaat vanaf 2016 omhoog naar…

Lees verder

»Verslag rechtszaak voormalig schaapherder Exloo

Vandaag vond het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en de Stichting Schaapskudde Exloo. Advocaat Peter Koops stond de herder…

Lees verder

»Peter Koops staat schaapherder Robroek bij tegen Stichting schaapskudde Exloo

Aanstaande maandagochtend vindt het kort geding plaats tussen schaapherder Robroek en Stichting schaapskudde Exloo. Robroek zit al maanden zonder inkomen…

Lees verder